Van surfersbadje tot golfenergiecentrale

7 April 2016
Steven Nauwelaerts

 

Het jonge Oostendse energiebedrijfje Laminaria gaat vanaf midden 2017 een golfenergiecentrale van 10 meter hoog uittesten voor de kust van de Orkney-eilanden ten noorden van Schotland. Dit gebied is de voorbije jaren uitgegroeid tot veruit de belangrijkste kweekvijver van innovatieve projecten om energie uit de golven of de getijden te halen.

De 34-jarige initiatiefnemer Steven Nauwelaerts moet zich wellicht even in de arm knijpen om te weten of hij niet droomt. Vandaag staat hij in ons land mee aan de spits van de ontwikkeling van golfenergie. Tien jaar geleden dacht hij in de verste verte niet aan golfenergie, maar wel aan een toestel om in een bassin artificiële golven te maken. Geschikt om op te surfen.

Maar de eerste tests in een zwembadje in de tuin van zijn ouders leerden dat er in zo’n surfersbad ook kleine storende golven zijn. Toen hij als elektrotechnicus begon te zoeken naar een manier om die te dempen, beleefde hij zijn Eureka-moment. Want als je nu eens de energie uit de golven kon recupereren?

Nauwelaerts dumpte het surfersbadidee en beet zich vast in de zoektocht om energie te winnen uit de golven. Hij had er heel wat voor over. Zo verhuisde hij in 2008 al naar Oostende. Nog eens drie jaar later richtte hij er samen met zijn neef Laminaria op.

Om de stormbestendigheid uit te testen werd in 2013 een golfenergieboei van 2,5 meter groot te water gelaten een kilometer in zee ter hoogte van Oostende.

Naast eigen spaarcenten kwamen het innovatiefonds IWT en de familie Colruyt met geld over de brug voor dit project. En ook de Universiteit Gent sprong mee op de kar.

De test werd een grote meevaller. Het gevaarte bleek bestand tegen golven van 2,7 meter. Waaruit Steven en zijn neef concludeerden dat een veel grotere versie in ieder geval bestand zou zijn tegen stormen op zee met golven van meer dan 10 meter hoog.

Het zette meteen de deur open voor het Schotse plan. Streefdoel is een golfenergieboei of convertor uit te testen met een vermogen van 100 kilowatt. Het European Marine Energy Centre, dat een testsite heeft in het noorden van Schotland, heeft alvast groen licht gegeven. Laminaria moet wel 3,4 miljoen euro verzamelen voor het project. Volgens Steven Nauwelaerts is de financiering zo goed als rond. De grote vraag is of de verankering van het gevaarte op de zeebodem opgewassen is tegen Atlantisch stormweer.

Is dat het geval dan wil Laminaria de golfenergieboei daarna snel commercialiseren. De droom van Nauwelaerts vandaag: van Laminaria een van de leidinggevende producenten van golfenergieboeien in de wereld maken.

 

BRON: De Standaard | 7 april 2016 | Pascal Sertyn

 
Share
Deel dit bericht